Hitta en cykel som passar åkaren

Att hitta en cykel som passar åkaren är en av de största utmaningarna för nybörjaren. Det är mycket lätt att köpa en cykel som är alldeles för stor och tung. Oftast är de BMX cyklar man ser hos de stora kedjorna anpassade för vuxna. Den ser kanske lagom ut när man sitter på den men i BMX racing står man upp och cyklar.

Det viktigaste måttet på en Race BMX är längden på övre ramröret. Längden mäts från centrum av sadelstolpen till centrum av styrhuvudet. Övre ram rörets längd är "storleken" på cykeln. Eftersom i stort sett alla Race BMX har 20" hjul, är längden på ramen det som till största del avgör vilken cykel som passar åkaren. 

Större åkare behöver större cykel så övre ramröret är längre för dem. Resten av cykeln är mer eller mindre byggd i proportion till övre ram röret. Hur vet man om en cykel passar sin åkare? Det vanliga är att man jämför övre ramrörets längd med åkarens längd. 

Här är en tabell sammansatt av olika källor från Internet, kataloger m.m. Den visar ungefärliga mått på övre ramröret för att passa åkarens ålder och längd. Tabellen är till för att man som nybörjare ska få lite vägledning. Den är ingen garanti för bra passform. De olika cykeltillverkarna designar sina rama olika så två cyklar med samma längd på övre ramröret kan kännas mer eller mindre bra för olika åkare.

Ålder, Cyklistens längd, Cykelstorlek, Längd på övre ramrör:

Utväxlingen på cykeln bestäms av relationen mellan diametern på framfrev och bakdrev. Diametern är direkt relaterad till antalet tänder. Även hjulstorlek, däckstorlek och längden på vevarmar spelar in. Man kan jämföra olika utväxlingar på https://bmxultra.com/gear-calculator/.

Det finns periodvis mycket begagnade cyklar att köpa. Speciellt i de mindre storlekarna, där åkarna växer ur sina cyklar fort. Dessa kan man hitta i:

Nya BMX-race-cyklar kan man hitta i butiker och on-line, såsom:

Mer generella on-line cykelaffärer:

Engelska affärer (moms och tull tillkommer, efter Brexit):


Bilder om cyklar och utrustning nedan