Så gör vi på banan

Vi trivs tillsammans i Lerums BMX!

Vi är goda cykelkamrater, visar respekt för varandra, och behandlar varandra rättvist.

Vi cyklar så säkert som möjligt.

Grunden för oss som är engagerade i Lerums BMX verksamhet:

• Vi uppträder med god sportsmannaanda.
  • Vi undviker beteende som kan framkalla faror eller risker.
  • Vi använder ett vårdat språk.
  • Vi uppträder på ett sätt som upplevs positivt av vår omgivning.
  • Vi uppmuntrar varandra och är inkluderande.
  • Vi följer gällande BMX-reglemente.
  • Vi hjälps åt att hålla banan i gott skick, och att hålla rent och snyggt runt banan – man städar upp både efter sig själv och andra.

Inför träningspasset:

• Du kommer i god tid till träningen och med rätt utrustning.
  • Du är ombytt och klar när träningspasset startar.
  • Du anmäler till tränare/ledare att du är på plats.
  • Du väntar på klartecken från tränaren innan du börjar cykla på banan. Ingen cykling på banan precis innan träning, eftersom det då inte finns någon som har kontroll på säkerhet, och det kan förekomma arbete på banan!
  • Du och Vårdnadshavare ansvarar för att cykeln är funktionsduglig och pumpad inför träning.
  • Du har själv kontrollerat att delar och utrustning på cykeln är ordentligt åtdragna. Be om hjälp vid behov.
  • Tränare/Ledare:
    • Förbereder träningspasset och skriver upp det på tavlan.
    • Ansvarar för att säkerhetsvakter med flaggor sätts ut.
    • Säkerställer att sjukvårdsutrustning finns på anvisad plats.
  • För dig som inte ska deltaga i träningen:
    • Informera barnen, och hjälp dem, att följa ovanstående anvisningar.
    • Fråga tränare/ledare om något behöver göras inför träningen. Exempelvis säkerställa banans säkerhet, samt sopa kurvor. Dessa aktiviteter måste vara klara när träningen startar. Eventuella kvarvarande säkerhetsbrister meddelas till tränare/ledare, som vidtar åtgärder eller anpassar träningen!
    • Fråga tränare/ledare om du ska hjälpa till med något under träningen (exempelvis säkerhetsvakt med flagga).

Under träningspasset:

• Du lyssnar på tränaren så du vet vad du skall göra, och gör som tränaren säger.
  • Du cyklar alltid i banans tävlingsriktning, om inte tränaren sagt något annat.
  • Du stannar aldrig på banan, utan fullföljer övningen/varvet, om inte tränaren sagt något annat.
  • Om du måste stanna – gå åt sidan och påkalla uppmärksamhet från tränaren.
  • Om du kört omkull och känner att du är OK, ge klartecken till tränare och medföljande förälder/vårdnadshavare. Fullfölj sedan övningen enligt instruktionerna, eller lämna banan.
  • Om du skadat dig, ligg kvar på banan tills tränaren tar hand om dig.
  • Du meddelar alltid tränaren om du måste lämna träningen innan den är slut.
  • Tränare/Ledare:
    • Instruerar tydligt om övningarnas upplägg, med speciellt fokus på vilka riskabla moment som kan förekomma i övningen. Tävling och träning i BMX-race innehåller riskabla moment, men alla riskabla moment ska inte förekomma i alla övningar. Det är viktigt att alla som deltar i en övning är överens och medvetna om vilka riskabla moment som kan förekomma.
  • För dig som inte deltar i träningen:
    • Du stannar vid banan under hela träningen om du har ett barn under 13 år som deltar i träningen.
    • Om ditt barn kört omkull eller gjort illa sig, gå inte in på banan förrän du får klartecken från tränaren.
    • Du befinner dig utanför banområdet – gärna på läktaren. Startrampen, området mellan bansträckorna, samt själva banan är endast avsedda för cyklister och tränare under pågående träning. I det fall oundvikligt underhållsarbete måste utföras måste särskilda säkerhetsåtgärder vidtas. Underhållsarbete bör undvikas under träningstider.
    • Gå en runda utanför banan och plocka upp skräp, även om det inte är ditt eget, och släng det i soptunnan.
    • Se om det behöver städas i byssja, toalett, eller containrar.
    • Åtgärda säkerhetsbrister, eller meddela någon som kan åtgärda dem om du inte kan göra det själv.
    • Köp en kopp kaffe/te med tillbehör i byssjan, och njut av stämningen!

Säkerhet och cykel/utrustning:

• Du ska ha licens i Svenska cykelförbundet när du cyklar på banan, och medlemskap i en klubb för BMX-race (Lerums Cykelklubb). Undantag är prova-på och andra aktiviteter som arrangeras av LCK. Som licensierad medlem, eller deltagare i prova-på, är du försäkrad.
  • Vid all cykling på banan har du fullface-hjälm, handskar och heltäckande klädsel.
  • Armbågsskydd, knä-/benskydd och ryggskydd rekommenderas av UCI i BMX-reglementet.
  • Du kör på en cykel som är avsedd för BMX racing.
  • En BMX Racing-cykel får inte ha kedjeskydd, stöd, skärmar, pegs eller andra utstickande delar och hjulaxlarna får inte sticka ut mer än 5mm från hjulmuttrarna. Cykeln ska ha broms.
  • Det år du fyller 13 år får du lov att använda Pedalclips-system, t.ex. SPD.

Vi är tillsammans överens om allt detta, med syfte att cyklister och anhöriga ska ha de bästa förutsättningarna att trivas med BMX racing i Lerum.

Affisch, uppsatt på banan:

Uppdaterad: 16 MAJ 2020 11:45 Skribent: Håkan Nilsson