Regler för Nummerskyltar

De cyklister som vill delta i tävlingar måste ha ett startnummer. Klubben tillhandahåller ett tillfälligt startnummer vid de första tävlingarna under tiden som ett nationellt startnummer söks. Denna ansökan gör klubben.

Följande riktilinjer gäller för startnummer.

• För cyklister som har giltig tävlingslicens för ansökningsåret. Om man inte tävlat under två säsonger blir numret ”ledigt” = dvs. cyklist som under 2 säsonger inte löst licensavgift förlorar sitt fasta startnummer.
  • Om någon cyklist har önskemål om något speciellt nr kan han/hon ansöka om detta. Om fler än en cyklist ansöker om samma nr tilldelas det till den som är äldst. Ansökan bör därför utformas med ett första och ett andrahandsval.
  • Om inga önskemål finns tilldelas cyklisten slumpmässigt ett ledigt nummer.
  • Nya cyklister får, under säsongen, av sin klubb låna ett startnummer.
  • Elitcyklister har ett eget nummersystem och övriga klasser ett annat nummersystem. Samma nummer kan alltså finnas för en Elitcyklist och en annan cyklist.

• Elitcyklister som har ett aktivt internationellt UCI karriärnummer = International Career Number har företräde till detta nummer framför annan svensk elitcyklist. Finalisterna i SM, Herr elitklass kan tilldelas nr 1-8, efter årets placering, inför nästkommande år för att man ska kunna se vilken placering respektive Herr elitcyklist har i Sverige.

Följande riktlinjer gäller för nummerskyltar

Varje cykel på tävlingar måste ha en nummerskylt fäst vid framsidan av styret. Nummerskylten måste vara gjord av plast eller ett tillsvarande flexibelt material. Nummerplåtens höjd ska vara minst 100 mm varav siffrorna ska vara minst 80 mm höga samt 10 mm breda sifferlinjer. Vill man inte köpa förtillverkade skyltar kan man tillverka dessa själv. Dunkar för t.ex. saft eller akrylatbensin finns i rätt färger. Siffror som klistermärke i rätt storlek til brevlådor finns att köpa på t.ex. clas ohlson. Det går även att köpa skyltar och siffror på diverse hemsidor och på de flesta tävlingar.

Framskylten ska ha följande färg beroende på åkare.

Elit herr 20" och cruiser vit skylt med svarta siffror
Elit dam 20" och cruiser vit skylt med svarta siffror
Elit junior herr 20" och cruiser svart skylt med vita siffror
Elit junior dam 20" och cruiser svart skylt med vita siffror
Expert pojkar 5år-17+ 20" gul skylt med svarta siffror
Expert flickor 5år-17+ 20" blå skylt med vita siffror
Challenge dam och herr cruiser röd skylt med vita siffror

Ramskylt ska också finnas på cykeln vid tävling. Siffrorna på ramskylten måste vara minst 60 mm höga och minst 10 mm breda sifferlinjer. Det ska vara en vit ramskylt med svarta siffror för samtliga åkare. Skylten ska placeras så långt fram som möjligt på ramen så att de tydligt kan ses av funktionärer och av målkameran när sådan används.

Uppdaterad: 30 MAJ 2017 20:14
Skribent: Björn Pettersson